Kalp sağlığı için beslenmede dikkat edilmesi gereken konuları, risk durumlarına göre anlatıyor.
Sağlıklı bir beslenme alışkanlığıyla kalp sağlığına olumlu yönde
katkıda bulunmanın mümkün olduğunu vurgulayan Anadolu Sağlık Merkezi
Kardiyoloji Uzmanı Dr. Gürsel Dr. Ateş, kalp sağlığı için beslenmede
dikkat edilmesi gereken konuları, risk durumlarına göre anlatıyor.
Anadolu Sağlık Merkezi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Gürsel Ateş, kalp
hastalıkları için risk oluşturan yüksek kan basıncı (hipertansiyon),
fazla kilo- şişmanlık ve yüksek kolesterol durumuna, sağlıklı beslenme
alışkanlığı ile olumlu bir katkıda bulunmanın mümkün olduğunu söylüyor.
Kan dolaşımındaki kolesterolün %75’i karaciğerde, %25’i ise aldığımız
gıdalardan emiliyor. Gıdalarla aldığımız yağın miktarı ve türü kan
kolesterol düzeyine önemli ölçüde etki ediyor.
Dolaşımdaki
fazla kolesterolün, kalbi besleyen damarların iç yüzeylerinde ‘plak’
adı verilen birikimler yaptığını ve bu plakların büyüyerek kan
dolaşımını engellediğini belirten Dr. Gürsel Ateş, ancak kalp
hastalığıyla ilişkili olanın, sanıldığı gibi tüketilen yağın miktarından
ziyade yağın türü olduğunu söylüyor.
Dr. Ateş, şunları
anlatıyor: “Yapılması gereken; günlük kalorinin en fazla %30’unu
yağlardan almak ve almakta olunan ‘kötü’ yağları ‘iyi’ yağlarla
değiştirmektir. Doymuş ve trans yağların tüketimi ‘kötü kolesterol’
olarak bilinen LDL-kolesterol düzeyini, dolayısıyla kalp hastalığı
riskini artırıyor. Bu tip yağların, alınan toplam kalorinin %10’unu
aşmaması gerekiyor. LDL-kolesterolü yüksek olan ya da kalp hastası
olanlarda bu oran %7’nin altına, kolesterol alımı günde 200mg’ın altına
inmelidir.
Margarin, kırmızı et, yumurta sarısı, tam yağlı
süt ve ürünleri, kızarmış gıdalar, hamburger ve benzerleri, ticari unlu
mamuller bu tür ‘kötü’ yağların başlıca kaynaklarıdır. Doymamış yağlar
ise LDL-kolesterol düzeyini düşürürken ‘iyi kolesterol’ olarak
adlandırılan HDL-kolesterolü artırıyor. Zeytinyağı, fındık yağı,
mısırözü yağı, balık, ceviz, soya fasulyesi bu ‘iyi’ yağların
kaynaklarıdır ve günlük kalorinin en fazla %30’u olması gereken yağ
tüketiminde bunlara ağırlık verilmelidir.”
Sık rastlanan bir
hastalık olan hipertansiyon, kalp hastalığı için önemli bir risk
oluşturuyor. İlaçlara ek olarak fazla kiloların verilmesi, egzersiz ve
tuz kısıtlaması tedavinin önemli unsurları. Bunların yanı sıra son
zamanlarda yapılan çalışmalar, sebze ve meyvelerden zengin, az yağlı
beslenmenin de kan basıncının düşürülmesinde etkili olduğunu gösteriyor.
Bu tip beslenmede potasyum, magnezyum, kalsiyum daha fazla, sodyum ve
zararlı yağ türlerinin daha az tüketildiğini beliren Ateş,
“Hipertansiyon hastaları tuz tüketimini günde 6 gramın altına
indirmelidir. Hipertansiyonda bir diğer önemli konu alkol kullanımının
sınırlandırılmasıdır. Fazla miktarda alkol kan basıncı kontrolünü
güçleştirmektedir” diyor.
Fazla kilo, kalp hastalığı riskini artırıyor
Dr. Gürsel Ateş, fazla kilo-şişmanlığın kalp hastalığı riskini artırdığı en önemli durumları şöyle sıralıyor:
• Kandaki kolesterol ve trigliserid düzeyini artırır.
• ‘İyi’ kolesterol olarak bilinen HDL-kolesterol düzeyini düşürür.
• Kan basıncını yükseltir.
• Diyabeti başlatabilir.
Fazla kilo-şişmanlığın temel sebebini, kişinin günlük yaşam ve fiziksel
hareketlerinde harcanan kaloriden fazlasını gıdalarla alması olarak
ifade eden Dr. Ateş, düzenli egzersiz ve sağlıklı beslenmenin kilo
vermenin başlıca yöntemleri olduğunu dile getiriyor.
KALP SAĞLIĞI İÇİN BESLENME ÖNERİLERİ
Anadolu Sağlık Merkezi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Gürsel Ateş, kalp sağlığı için beslenme önerilerini şöyle sıralıyor:
• Orta derecede karbonhidrat, protein ve az miktarda, ancak sağlıklı yağlardan oluşan dengeli öğünlerle beslenin.
• Tam yağlı süt ve ürünlerinden ziyade yağı azaltılmış olanları tercih edin.
• Haftada dört yumurtadan fazlasını yemeyin. LDL-kolesterolü yüksek
olanlar yumurta sarısı bakımından daha da dikkatli olmalıdırlar.
• Kırmızı et yerine balık, derisi hariç kümes hayvanları ve az yağlı etler tüketin.
• Günde en az 5 kez sebze ve meyve tüketin. Bunlarda önemli vitamin ve mineraller mevcuttur.
• Günde en az 8–10 bardak su içmelisiniz.
• Liften zengin tahıl, kepek, fasulye, meyve ve sebzeleri düzenli
olarak tüketin. Çözünebilir lifler kan kolesterolünü %15’ kadar
düşürebilmektedir.
• Günlük alkol tüketimini (kadınlar bir, erkekler iki kadeh) sınırlı tutun.
• Günde 6 gramdan fazla tuz tüketmeyin.
0 yorum:
Yorum Gönder