Zencefil aslında yüzyıllardır birçok hastalığın
tedavisinde kullanılan bir bitkidir ama son yıllarda faydalarını
keşfedip tüketmeye başladık. Sayısız faydası bulunan bu bitkiyi düzenli
tüketmek de önemli.
Zencefilin bilinen en önemli etkisi soğuk
algınlığını önlemesi ve gidermesidir, grip olduğumda veya kendimi yorgun
hissettiğimde tükettiğim ve fazlasıyla faydasını gördüğüm bir bitkidir
ki araştırmalarda bunu destekliyor.
*Yumurtalık kanseri
tedavisinde tüketildiğinde kanser hücrelerinin küçülmesine hatta
yokolmasına dahi neden olabilmektedir, tabi doktorunuzun önerisiyle.
*Kolon kanserini önlemektedir, kolorektal kanser hücrelerinin hızlı büyümesini engelleyebildiği araştırmalarca desteklenmekte.
*Radyoterapi veya kemoterapi tedavisinde oluşan mide bulantılarını yemekle beraber tüketildiğinde azaltmaktadır.
*Enfeksiyon gidericidir ve en etkili doğal ağrı kesicidir, özellikle
osteoartritte oluşan eklem ağrılarına faydalıdır. Diyetisyen Özlem Sert
Aydın
*Sindirim sitemini düzene sokar, mide bulatısı ve kusmayı önler.
*Besin zehirlenmelerinde de faydalıdır
*Migren ağrılarında ve regl öncesi ağrılara faydalıdır
*Hafızayı güçlendirir
*Damar tıkanıklığını önler, kanı temizler
*Sakinleştirici etkisi vardır
*Sindirim sistemini düzenler
*Total kolesterol ve LDL kolesterol seviyesini düşürür
*Kanın pıhtılaşmasını önler ama tüketim miktarı önemlidir
*Kalp ritmini düzenler
*Astım hastalarında solunumu düzene sokar
*Gaz problemlerini giderir
*Kan şekerini dengeler özellikle ıhlamur ve tarçınla birlikte tüketildiğinde
**Hamilelikte özellikle son aylarda kasılmaları artırabileceğinden tüketmemekte fayda var.
Nasıl tüketebiliriz?
Zencefili toz olarak almaktansa daha çok tazesini almaya çalışın,
tazesi artık birçok markette de satılmaktadır. Yumru şekilli olan bu
bitkiden ince bir dilim kesip, kabuklarını soyup, rendeleyerek bitki
çaylarınıza ilave edebilir veya dilim olarak sebze yemeklerinize katıp
sebze ile beraber pişirebilirsiniz. Ayrıca kurabiye veya kek içerisinde
de oldukça güzel bir aroma vermektedir.
Saklama koşulları önemli
Zencefili taze olarak alıp tüketmek en etkilisi ama saklama koşulları
da önemli çünkü zencefil kesildikten sonra oda koşullarında çok çabuk
küflenebilmekte. Bunu önlemek için zencefili aldıktan sonra rendeleyip
derin dondurucuda saklayabilir ihtiyacınız olduğunda kullanabilirsiniz.
Birçok bitki tüketim miktarına da bağlı olarak bazı hastalık
tedavilerini olumsuz etkileyebilmektedir ama zencefilin herhangi bir
besin veya ilaçla bir etkileşimi yoktur.
0 yorum:
Yorum Gönder